keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Sazan järisytti mieltä

Luonto on voimistellut viime päivinä aktiivisesti Albaniassa. Ensin se venytteli mannerlaattojaan 5.6 magnitudin voimalla. Seuraavaksi samoille alueille tuli kunnon vahinkoja aiheuttanut rankkasade. 

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us60005lrf/map
Meillä oli onnea, koska veneilimme maanjäristyksen aikaan Vloren edustalla.

Emme tienneet tärinästä mitään ennen kuin ulkoministeriö kertoi siitä meille. Tällaisten tilanteiden vuoksi kannattaa tehdä matkustusilmoitus.


Seuraavana yönä jälkijäristys ilmoitti itsestään 10. kerroksen kämpässämme. Se oli vaaratonta huojuntaa, mutta tottumattomalle hyvin pelottava hetki.

Varsinaisen järistyksen aikainen veneretkemme suuntautui saarelle nimeltään Sazan. Se on vanha sotilastukikohta, jonka bunkkereista käsin oli määrä puolustautua länsivaltojen hyökkäystä vastaan. Kun vanha järjestelmä romahti 1990-luvun alussa, saaren sotilaskäytölle ei ollut enää tarvetta. Sazan tyhjeni ja rakennukset jätettiin rappeutumaan. Muutaman viime vuoden ajan paikkaan on päässyt tutustumaan yksityisten järjestämillä veneretkillä. Rakennuksille ei ole tehty mitään sotilaiden poistumisen jälkeen ja niihin sisälle menemistä ei ole estetty.

Koulu
Luokkahuone
Teatteri / juhlasali
Ilmeisesti ruokala, koska luukun takana on keittiö

Keittiö
Juomavarasto
Suomen ja Albanian upseerit ja herrasmiehet lienevät samaa maata
Näkymä tukikohdan asunnosta
Albaniassa on hyvin toimiva yksityinen joukkoliikenne. Aikatauluja on aika vaikea saada selville, bussiasemia ei oikeastaan ole, mutta kyyti hoituu aina. Useimmin parinkymmenen hengen pikkubussilla, johon voi hypätä kyytiin, kun sellainen kohdalle sattuu.


Siirryimme yhdellä pikkubusseista Vlorelsta Dhermiin. Sieltä löytyy monta kirkasvetistä, ja näin syyskuussa rauhallista, poukamaa.



Ei kommentteja: